Rechtszaak tegen online opmerking

Van Maaike kregen we dit herschreven bericht, waarvoor grote dank!

De Duitse jongeman Holger Voss moest woensdag voor de rechtbank in Munchen verschijnen wegens een aanklacht over een opmerking die hij naar aanleiding van de gebeurtenissen van 11 September 2001 op internet heeft geplaatst.

Volgens de aanklagers heeft de Duitser aangezet tot het verheerlijken van een criminele daad. Hiervoor kan hij een maximum straf van 3 jaar gevangenis opgelegd krijgen.

Holger Voss houdt zelf vol dat zijn opmerking 'ironisch' was bedoeld en hij geen kwaad heeft willen berokkenen. Volgens de woordvoerder van de rechtbank zal de rechter uit moeten maken of dit daadwerkelijk zo is en of dit zal meetellen in het bepalen van de strafmaat.

De gewraakte zin staat in een reactie op een bericht van een andere user op het Telepolis forum. Deze laatstgenoemde, Engine_of_Aggression genaamd, was schijnbaar erg in zijn nopjes met de aanslagen op het World Trade Center en elders in de Verenigde Staten en zei in zijn bericht blij te zijn dat er mensen waren die het durfden om de wortel van alle kwaad aan te pakken en van deze planeet te vegen.

De reactie van Voss was als volgt: "Ja, felicitaties aan de moordenaars van 11 september. Het is goed dat op 11 September een paar 'echte' mannen de slechten, de Verenigde Staten, eens hebben laten zien hoe het werkelijk zit!"

Anti-censuur groeperingen zetten vraagtekens bij de vervolging van Voss en menen dat het inbreuk op het recht van vrije meningsuiting is. Daarnaast is de zaak controversieel omdat de eigenaar van het forum door de aanklagers gedwongen is om gegevens over Holger Voss te verstrekken.