Halsema: Oorlog Irak breekpunt formatie

GroenLinks zal geen zitting nemen in een kabinet wat een Nederlandse deelname aan een mogelijke oorlog in Irak steunt. Ook niet als die oorlog onder VN mandaat gevoerd wordt. Dat heeft lijsttrekker Femke Halsema laten weten in een interview met de de Volkskrant.

GroenLinks is "categorisch tegen" een oorlog met Irak, met of zonder mandaat van de VN. CDA en PvdA willen een aanval niet uitsluiten. Voor Halsema is deze zaak in de formatie een breekpunt: "Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor zo'n oorlog", aldus Halsema.

Halsema: ''De risico's van een oorlog in Irak zijn 'te groot': voor Koerden in Noord-Irak, voor de burgerbevolking, voor Israël. Het conflict in het Midden-Oosten zal zich verharden, en terroristen spinnen er garen bij''. Alleen over steun aan Israel met Patriot-luchtdoelraketten als er een oorlog met Irak komt, valt met GroenLinks te praten.

Wanneer VVD en CDA geen meerderheid halen komt een CDA - PvdA coalitie in beeld. Mocht zo'n coalitie een derde partij nodig hebben ontstaat een probleem daar de SP ook een oorlog tegen Irak sowieso afwijst.