GroenLinks wil proeftijd ministers

De Heinsbroek- of Bomhoff-proefperiode, zo zou volgens Femke Halsema van GroenLinks een proeftijd van honderd dagen voor nieuwe bewindslieden genoemd kunnen worden. Na de eerste honderd dagen voert de Kamer een functioneringsdebat met de premier, die zich dan moet verantwoorden over het optreden van zijn collega's. Functioneert een bewindspersoon niet voldoende, dan kan hij of zij zonder veel politiek tumult worden vervangen door een partijgenoot.

De PvdA heeft begin vorig jaar iets soortgelijks voorgesteld. Toenmalig fractievoorzitter Melkert kwam met de suggestie na honderd dagen bewindspersonen af te rekenen op hun prestaties. Het ging daarbij echter om een evaluatie.

Het CDA ziet een proeftijd niet zitten. Een minister of staatssecretaris heeft het vertrouwen van het parlement of niet, aldus een woordvoerder. Ook de SP vindt het een overbodig voorstel. ''Als een minister faalt, kan je die altijd wegsturen, ook op de 101e of 99e dag. Ik ben niet van plan tot de honderdste dag te wachten als een bewindspersoon faalt'', aldus SP-leider Marijnissen.