Kritieke waterstand Maas nadert

PIM4EVER, Boogey55 en oling.org hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het waterpeil van de Maas heeft vanochtend in Zuid-Limburg de kritieke hoogte van 45 meter overschreden. De toegangswegen naar de dorpen Itteren en Borgharen zijn inmiddels afgesloten. Bij een waterstand boven 45.50 meter zullen de dorpen geheel geïsoleerd raken.

Er zal nog meer water door de Maas stromen dan tot nu toe werd verwacht volgens het crisiscentrum in Maastricht. De vooruitzichten zijn volgens een woordvoerder "erg ongunstig" en er moet rekening gehouden worden dat het hoogtepunt pas in het weekeinde wordt bereikt.

Sinds donderdagochtend zijn gemeenten, waterschappen en bewoners druk bezig veiligheidsmaatregelen te treffen. De gemeente Roermond heeft de toegangswegen afgesloten en zowel in Maastricht als in Borgharen zijn crisiscentra ingericht.

Overigens zorgt het water niet alleen in Limburg voor overlast. Voor alle zekerheid zijn in verschillende Zuid-Hollandse polders noodpompen actief en in Friesland draaien enkele gemalen op volle toeren om het overvloedige regenwater in het IJsselmeer te pompen.