Afpersers Museum opgepakt [update]

Bijna een maand na de roof van een tweetal schilderijen uit het Van Gogh museum, heeft de politie in Groningen twee mannen aangehouden. Dit meldde een politiewoordvoerder vandaag.

In ruil voor de schilderijen hadden de mannen eerder behoorlijk wat losgeld geŽist. Verhoor moet nu duidelijk maken wat hun motief was en of ze de gestolen schilderijen daadwerkelijk in hun bezit hebben. Tevens sluit de politie niet uit dat dit mogelijk een misplaatste grap is, in het kader van de afgelopen feestdagen.

De gestolen schilderijen zijn overigens 'Het uitgaan van de hervormde kerk in Nuenen' en 'Zeezicht bij Scheveningen'. De vrij onbekende schilderijen van Van Gogh zijn eigendom van het Rijk en daarom niet verzekerd.

Update
Onlangs is bekend geworden dat het vermoeden van de politie juist was. Het betrof hier inderdaad een bizarre grap. Als oudejaarsstunt hadden twee mannen van een handelsvereniging uit het Groningse Tolbert bedacht om losgeld te gaan eisen voor de twee gestolen meesters. De Amsterdamse politie nam het zeer serieus op en liet de mannen arresteren.

De inwoners van Tolbert zijn verbijsterd. Volgens hen was het duidelijk een grap. In de brief aan het museum eisten ze namelijk een bedrag van 'slechts' 50.000 Euro. In werkelijkheid zijn ze miljoenen waard. Daarbij noemden ze zichzelf 'Stichting Het Komt Vast Weer Goed'. Dit kon echter niet voorkomen dat de politie de mannen kwam arresteren voor afpersing.