Staat verkoopt spullen aan hennepkwekers

Illegale kwekers van nederwiet, die hun spullen zijn kwijtgeraakt bij een inval, kunnen hun in beslaggenomen apparatuur voor een vriendenprijsje doodleuk weer terug kopen bij de overheid. De Dienst Domeinen biedt groeilampen, meters en transformatoren aan die eerder door de politie bij wiettelers zijn weggehaald

Enkele Limburgse advocaten die veel betrapte hennepkwekers bijstaan bevestigen dat meerdere cliënten hun in beslaggenomen spullen al met regelmaat herkend hebben bij een veiling van de Dienst Domeinen. In principe is de apparatuur waarmee hennep gekweekt wordt niet strafbaar - je kan er ook tomaten mee telen - maar in combinatie met hennepplanten is het wel strafbaar. De politie vindt daarom dat die apparatuur eigenlijk vernietigd zou moeten worden.

De Maastrichtse advocate mr. M. Straatman vindt het een vreemde gang van zaken. ''In de regel komen de spullen terecht bij de Dienst Domeinen, die het weer gaat verkopen. De staat verdient er weer aan, Het is maf! Op die manier kunnen we natuurlijk aan de gang blijven''. Ze bepleit een onderzoek.


Straks weer te koop bij de overheid?