VVD: Amsterdam als nieuwe hofstad

Pleaser, Steve_ en TNNE hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Amsterdam als nieuwe hofstad: dat is de wens van de VVD. De statenfractie van Noord-Holland gaat enkele ministeries vanuit Den Haag naar de hoofdstad proberen over te brengen.

De VVD vindt dat de rijksoverheid oververtegenwoordigd is in Den Haag en volgens de liberalen brengt dat grote problemen met zich mee. "Door enkele ministeries te verplaatsen, wordt voorkomen dat treinen 's ochtends worden overspoeld met ambtenaren die zich als lemmingen richting Den Haag begeven", volgens initiatiefnemer A. Hooijmaijers.

Amsterdam zou die verkeersproblemen niet hebben volgens Hooijmaijers. De hoofdstad is volgens hem goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook aan ruimte is geen gebrek. Een groot deel van de kantoorruimte in Amsterdam staat leeg en die kan volgens de VVD eenvoudig worden gevuld met ambtenaren.

Ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken gaan de komende jaren verhuizen en Hooijmaijers heeft met name op deze ministeries dan ook zijn oog laten vallen. Op dit moment zal de verhuizing nog binnen Den Haag plaatsvinden.