Charity (16) uit Almelo held van 2002

De Almelose scholiere Charity (16) is door het Nederlandse publiek gekozen tot de Held van het jaar 2002. De uitverkiezing vond plaats tijdens een live tv-uitzending op Nederland 1 na een ťťn-jaar durende campagne, waarin de KRO op zoek ging naar nieuwe, maatschappelijk betrokken 'helden'.

Charity kwam begin dit jaar in het nieuws toen ze op het station van Apeldoorn twee conducteurs te hulp schoot, die door vijf jongens werden mishandeld.

De toen 15-jarige Charity reisde in januari alleen met de trein, na een uitje in Amsterdam. Een groep van zeventien jongens, afkomstig van een internaat uit Voorst, viel de overige reizigers in de coupť lastig. ,,Klieren, schelden, blowen. En als je naar hen keek werden ze al boos. Toen de trein in Apeldoorn stil stond, kwam het tot een vechtpartij met twee conducteurs. Ik heb direct met mijn mobiele telefoon 1-1-2 gebeld en ben er als een gek tussen gesprongen. 'Ophouden. Laat ze gaan', schreeuwde ik.''

Opvallend was dat omstanders niets deden, zelfs niet de mannen in groene legerkledij die stonden te kijken.

Zelf vindt Charity het overigens de normaalste zaak van de wereld dat ze in actie kwam. ,,Ik kom altijd op voor anderen.'' Al werd ze dit keer extra gemotiveerd door de discriminerende opmerking van een oudere vrouw die ook in de trein zat. ,,Het zijn altijd die vieze zwarten'', merkte de vrouw op. ,,Ik wilde laten zien dat niet iedereen met een kleurtje zich misdraagt''. Charity is de dochter van een Nederlandse moeder en Surinaamse vader. Door haar huidskleur is zelf ook regelmatig mikpunt van discriminerende opmerkingen.

Charity was ťťn van de vijf genomineerden. 26.000 mensen brachten telefonisch of per e-mail hun stem uit, van wie ongeveer 50% op Charity.


Charity de jonge held(in) van 2002