Oosterhuis noemt Vaticaan een soort maffia

Theoloog en dichter Huub Oosterhuis heeft zich niet alleen uitgelaten over Prins Claus in de Telegraaf van afgelopen zaterdag; ook over de katholieke kerk, en met name over Rome, had hij opvallende zaken te melden. Bisschoppen hebben zich volgens hem namelijk uitgeleverd aan een ''machtsbewuste maffia'' in Rome.

Volgens Oosterhuis heeft de katholieke kerk door haar achterhaalde opvattingen haar morele gezag verloren. Het Vaticaan noemt hij "een sekte", met een systeem dat in stand wordt gehouden door ''seksueel getraumatiseerde mannen''.

De theoloog vindt het celibaat "een bron van gif en ellende". Als het wordt opgeheven, komen er weer mensen voor de kerk willen werken. Het komt dan ook door dit soort zaken dat de katholieke kerk de afgelopen decennia kleiner en onbelangerijker in het leven van gelovigen is geworden, meent Oosterhuis.

Oosterhuis trad zelf in 1969 uit de Orde der Jezuïeten. Hij nam deze voor die tijd zeer revolutionaire stap, omdat hij zich niet langer aan het celibaat wilde onderwerpen.