Ebay gaat geld vragen voor aanbieden

De grootste veilingsite van Nederland, Ebay.nl, gaat vanaf volgende maand transactiekosten vragen voor het aanbieden van een object. Ebay rekent nu al kosten voor objecten die verkocht zijn, zo'n 5% van de verkoopprijs.

Vanaf 14 januari vragen ze echter voor het aanbieden van allerhande spullen ook geld; vanaf 10 eurocent per object. Dat kan oplopen, al naar gelang de startprijs, tot 1,50 euro per aangeboden artikel. Dat geld ben je dus kwijt ongeacht de vraag of een artikel wel of niet verkocht is. Het aanbieden van hele ritsen met spullen zal hierdoor minder lucratief worden.

Ebay voert aan dat door de maatregel er minder incourante spullen zullen worden aangeboden, waardoor de kwaliteit van het aangebodene stijgt. Volgens haar wordt de site daardoor aantrekkelijker voor zowel kopers als verkopers.

Het internationaal opererende Ebay is de grootste internetveilingmaatschappij ter wereld. Ook in Nederland hebben ze binnen twee jaar de concurrentieslag ruimschoots gewonnen. Toch kent Nederland nog gratis alternatieven, zoals Qoop.nl en Ricardo.nl, maar daar zijn wel veel minder mensen actief.

In Nederland wordt Marktplaats.nl ook veel gebruikt om spullen aan te bieden, maar de controle op bieders en verkopers ontbreekt daar wel grotendeels.