Opnieuw poging om Erdogan premier te maken

De Turkse regering heeft vandaag opnieuw een poging ondernomen om de leider van de regerende islamitische AK-partij, Recep Tayyip Erdogan, in het parlement te krijgen. Wanneer Erdogan in het parlement komt kan hij in principe ook premier worden.

Erdogan kan nu niet het parlement in omdat hij door een eerder veroordeling wegens het aanzetten tot religieuze haat geen politieke functie mag bekleden.

Gisteren sprak de Turkse president Sezer zijn veto uit over een eerdere poging, om de grondwet zodanig te veranderen dat Erdogan wel weer in de politiek werkzaam kan zijn. Sezer zei dat het niet de bedoeling is de grondwet voor één persoon te wijzigen.

Vandaag overlegde de Turkse regering met het parlement over een nieuw ontwerp voor een wetswijziging. Mocht het parlement opnieuw besluiten de grondwet te wijzigen ten faveure van Erdogan dan kan Sezer géén veto meer uitspreken. De president zou er dan overigens nog wel een volksraadpleging over kunnen laten houden.

Door de hernieuwde poging van de regering zet ze wel de verhouding met het machtige seculiere leger van Turkije op scherp. Normaal gesproken kiezen die de kant van de president als het gaat om het bewaken van de scheiding van kerk en staat.