Slachtoffers krijgen spreekrecht

GTV had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Tweede Kamer heeft gisteren een initiatief-wetsvoorstel van D66 en LPF aangenomen. Hierdoor wordt het mogelijk dat slachtoffers van ernstige misdrijven, of hun nabestaanden, het recht krijgen om een verklaring af te leggen in de rechtzaal. Het initiatief-wetsvoorstel is opgesteld door de Kamerleden Boris Dittrich (D66) en Fred Schonewille (LPF).

De beide Kamerleden vonden het raar dat de verdachte wel altijd het woord mag voeren, maar het slachtoffer niet. Nu komen slachtoffers alleen aan het woord als de rechter het toestaat. Met dit het wetsvoorstel wordt het voor slachtoffers een recht om hun zegje te mogen doen. Dittrich en Schonewille menen dat hierdoor de verwerking van het misdrijf voor de slachtoffers er beter op wordt. Het slachtoffer mag niet worden ondervraagd door de verdediging.

Een week terug toen het voorstel werd besproken vonden verschillende fracties het spreekrecht voor slachtoffers nog veel te ver gaan. Ze vreesten dat een rechter beïnvloed kon worden door het spreekrecht, wat nadelig voor de dader/verdachte kan uitpakken. Tijdens de stemming bleek die tegenstand ineens verdwenen; het voorstel werd unaniem aangenomen.