Jochem Uytdehaage sportman van het jaar

mk1dhg had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Turnster Verona van der Leur en schaatser Jochem Uytdehaage zijn woensdagavond gekozen tot sportvrouw en sportman van 2002. Dat gebeurde tijdens het nationale sportgala in de Amsterdamse RAI. Beste sportploeg werden de vrouwelijke turnsters. Een nieuwe prijs voor de beste sporter met een handicap ging naar rolstoeltenniscoryfee Ester Vergeer.

Uytdehaage won tijdens de Olympische Winter Spelen in Salt Lake City twee gouden medailles. Ook werd hij Europees- en wereldkampioen. Naast hem waren zwemmer Pieter van den Hoogenband en collega-schaatser Gerard van Velde genomineerd.

Verona van den Leur had concurrentie van langeafstandzwemster Edith van Dijk en schaatsster Gretha Smit. De 16-jarige turnster is door haar resultaten van dit jaar de beste Nederlande turnster aller tijden.

De turnploeg waarvan Van de Leur deel uitmaakt werd gekozen tot beste sportploeg. In die categorie waren ook Feyenoord, tafeltennisploeg De Treffers en de mannenhockeyploeg genomineerd.

Rolstoeltennisster Ester Vergeer kreeg de prijs omdat zij in haar professionele sportcarière nog nooit een wedstrijd heeft verloren. Ze liet Paralympisch kampioene Marjorie van de Bunt en de zitvolleybalploeg achter zich.

De nominaties voor het sportgala zijn door de sportpers gedaan. De sporters zelf kozen vervolgens hieruit de beste sporters.