Kamer wil terrorisme hard kunnen aanpakken

De Tweede Kamer wil dat er snel maatregelen worden genomen zodat er hard kan worden opgetreden tegen terroristische organisaties en fundamentalistische activiteiten. Een ruime meerderheid riep de regering op om in actie te komen.

Als het aan de Kamer ligt worden organisaties als de Koerdische PKK en andere groeperingen die op de Europese lijst met terroristische organisaties staan verboden; de financiering van militant-fundamentalistische clubs geblokkeerd; krijgen extremistische Islamitische organisaties die onder de dekmantel van liefdadigheidsinstellingen opereren het zwaar te verduren en komen Islamitische militanten die mensen proberen te recruteren voor de heilige oorlog in het gevang.

Dit botst met de opvatting van CDA-minister Donner van Justitie, die tijdens een debat over recruteringen in Nederland voor de Islamitische Jihad gisteren waarschuwde voor de gevolgen voor de grondrechten van burgers. ''We moeten oppassen dat we geen ideeën gaan vervolgen'', hield hij toen met name de VVD en zijn eigen partij het CDA voor.

Donner reageerde vandaag echter wel geschrokken op de vrijspraak van vier van terrorisme verdachten moslims. Als de vier vermeende terroristen in hoger beroep echter opnieuw worden vrijgesproken zijn verstrekkende maatregelen niet meer te voorkomen meent Donner. Want als het OM geen AIVD informatie mag gebruiken bij het opsporen van verdachte terroristen, moet volgens Donner het OM voortaan dus wachten tot het misdrijf plaatsvindt.

Donner beloofde de Kamer dinsdag al een uitgebreide notitie waarin hij gaat proberen de mogelijkheden en onmogelijkheden van een strengere aanpak van broedplaatsen van terrorisme te inventariseren. PvdA en GroenLinks zijn bang dat door dergelijke maatregelen mensen vervreemd raken van de Nederlandse maatschappij en zich meer aangetrokken voelen tot fundamentalistische groeperingen. Zij stemden om die reden tegen een aantal moties van CDA, VVD en LPF. Donner zal de bezwaren van PvdA en GroenLinks ook meenemen in zijn notitie.