Signaal van eerste ruimteschip achter Pluto opgepikt

Mensen van NASA hebben deze maand een signaal opgepikt van het eerste ruimteschip dat achter Pluto vloog. De Pioneer 10, die nu zo'n 12,1 biljoen kilometer van de aarde vandaan is, had geen signaal afgegeven sinds maart. Een radiosignaal wat op lichtsnelheid reist, doet er meer dan 11 uur over om de Pioneer 10, die 30 jaar geleden is gelanceerd, te bereiken.

'Het Deep Space Station vlakbij Madrid had het signaal gevonden, maar kon geen contact maken met de ontvanger.', aldus Pioneer 10-Manager Larry Lasher deze maand. De radio-ontvanger in Spanje is een van de verscheidene grote stations van NASA's wereldwijde satellietnetwerk om te communiceren met ruimtevaartuigen. Andere radiostations in Goldstone, California, Arecibo en Puerto Rico bevestigden dat dit radiosignaal van de Pioneer 10 kwam.

De verbinding was zo slecht, dat NASA-deskundigen geen wetenschappelijke informatie van het ruimteschip konden krijgen. Maar de Pioneer 10, die nu twee keer de afstand van de zon tot Pluto ver weg is, gaat door met het geven van waardevolle wetenschappelijke functies als het de rand van het zonnestelsel bereikt.

Wanneer de wetenschappers af en toe eens verbinding hadden met de Pioneer 10, gebruikten ze de informatie om alles van kosmische stralen, tot chaostheorie en zwaartekrachtmechanismen te onderzoeken.

Met dank aan errrrr, die ons dit artikel geheel vertaald submitte!