LPF overweegt motie van wantrouwen Remkes

De LPF overweegt om een motie van wantrouwen in te dienen tegen minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Remkes zei gisteren dat de BVD, nu Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) geheten, wel degelijk een dreigingsanalyse heeft gemaakt van de veiligheidssituatie van Pim Fortuyn. De commissie van den Haak beweert in haar rapport echter van niet.

Volgens Remkes stond de BVD-informatie echter niet op papier, maar werd die mondeling aan de Technische Evaluatiecommissie doorgegeven: ''Dat is de gebruikelijke werkwijze van de AIVD. Sommige informatie zet je niet op papier. De kritiek van de commissie op de AIVD is wat het kabinet betreft dan ook te hard. Het 'passieve beeld' van de veiligheidsdienst is niet in alle opzichten terecht", aldus Remkes.

LPF-fractievoorzitter Mat Herben is ontstemd over deze uitleg van Remkes. In Nova zei hij gisteravond zeker niet uit te sluiten het vertouwen in de minister op te zullen zeggen.

Herben vindt verder dat de voormalige minister van Binnenlandse Zaken De Vries, nu Kamerlid en nummer drie op de PvdA verkiezingslijst, heeft gefaald bij de beveiliging van Fortuyn. Hij verdedigt nog steeds de motie van wantrouwen die de LPF eerder tegen De Vries indiende, maar door de andere partijen werd weggestemd.