Verzet tegen islaminternaat in Almelo

In Almelo is de woningbouwvereniging Beter Wonen in verzet gekomen tegen de komst van een islamitisch meisjesinternaat in de wijk De Riet. De stichting Islamitisch Centrum Nederland heeft namelijk plannen om in een leegstaande MAVO een internaat onder te brengen. Daarin zouden ongeveer 80 Turkse meisjes van 12- tot 18 jaar worden gehuisvest.

De woningbouwvereniging vreest door de komst van het internaat een te hoge concentratie Turken in deze wijk. Ze wil daarom dat het college van B en W van Almelo zich over de zaak uitspreekt. Want die houdt de zaak nu bewust stil meent de woningcoöperatie.

Almelo heeft al een islamitisch meisjesinternaat in de probleemwijk Kerkelanden. Daar zijn 18 meisjes ondergebracht, die les krijgen in het reguliere vervolgonder wijs. Na schooltijd worden ze opgevangen op het internaat, waar ze onder meer intensief de koran bestuderen. De vrees is dat als De Riet een dergelijk internaat krijgt, ook daar veel allochtonen naartoe zullen trekken, zoals dat eerder in de wijk Kerkelanden gebeurde. Daardoor zou grote druk op de huisvestingsmogelijkheden ontstaan.

In een reactie laat een gemeentewoordvoerder weten dat de plannen niet bewust stil worden gehouden. De zegsman wil niet ingaan op de beweringen van Beter Wonen dat er een te hoge concentratie Turken in de wijk zou komen: ''Die uitlatingen laat ik voor rekening van de woningbouwvereniging''.