SP, LPF en GL: ministers te laks inzake Fortuyn

De SP, GroenLinks en de LPF vinden dat de toenmalige ministers De Vries (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie) veel te laks gehandeld hebben na de herhaaldelijke bedreigingen aan het adres van Pim Fortuyn.

Volgens de SP had De Vries meer werk moeten maken om te achterhalen hoe gevaarlijk de situatie voor Fortuyn was. Femke Halsema vindt het ook onbegrijpelijk dat de BVD nooit een echte dreigingsanalyse heeft gemaakt van Fortuyn, terwijl de dienst daar tweemaal door De Vries om is gevraagd. Halsema meent ook dat De Vries daar zelf meer achteraan had moeten gaan.

Lijsttrekker Rouvoet van de ChristenUnie ziet een verschil tussen bevindingen van de commissie Van den Haak en de verklaring van toenmalig PvdA-minister De Vries (Binnenlandse Zaken) vlak na de moord. De Vries verklaarde een paar uur na de moord dat hij geen aanwijzingen had voor concrete dreiging voor Fortuyn. ''Die waren er wel, maar De Vries wist dat toen niet'', aldus Rouvoet. Daar zit wat hem betreft wat ,,politieke pijn''.