Weisglas wil afsplitsingen in Kamer tegengaan

Boogey55 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De voorzitter van de Tweede Kamer Frans Weisglas (VVD) wil het moeilijker maken voor Kamerleden om afsplitsingen van een fractie te beginnen. Nu is het zo dat als een Kamerlid uit een fractie stapt hij op eigen titel in de Kamer plaats kan nemen, én óók een eigen naam aan zijn afsplitsing kan geven. Weisglas vindt dat een vorm van ''bedotterij''.

Als voorbeeld noemde hij de LPF'ers De Jong en Eberhard die als Groep De Jong doorgingen, of LPF'er Wijnschenk die doorging onder Groep Wijnschenk. Weisglas vindt het een merkwaardige gang van zaken om op de naam van Fortuyn (of een ander) in de Kamer te komen en dan parmantig voor jezelf door te gaan. De vele fracties die hierdoor kunnen ontstaan maken de werkwijze in de Kamer er ook niet makkelijker op volgens Weisglas.

Weisglas denkt aan een aanpassing van het reglement van de Kamer om de vorming van afsplitsingfracties tegen te kunnen gaan.

Volgens de Kieswet kunnen Kamerleden die uit een fractie stappen overigens niet uit de Kamer worden gezet. Ieder Kamerlid wordt namelijk geacht persoonlijk gekozen te zijn, dus ook onafhankelijk van zijn fractie te kunnen functioneren. In principe kan een Kamerlid zo van de ene naar de andere partij overstappen.

Het afsplitsen van een fractie is overigens niet iets nieuws. Het komt geregeld voor dat Kamerleden uit een fractie stappen en toch op persoonlijke titel in de Kamer blijven zitten.