Boek: Ad Melkert was risicofactor voor PvdA

bitburger had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Morgen verschijnt het boek De Achterkamer van de Parool-redacteuren Addie Schulte en Bas Soetenhorst. Daarin wordt het drama van de PvdA in de periode 1998-2002 beschreven.

In het boek staat ondermeer te lezen dat de vooraanstaande PvdA'ers Bram Peper en Adri Duivesteijn hebben aangedrongen bij Ad Melkert om terug te treden als lijsttrekker. Dit vanwege de onzekerheden na de aanslagen van 11 september en wegens mogelijk onthulligen over zijn seksleven.

In een verhulde verwijzing naar geruchten die de ronde deden over SM-praktijken van Melkert, stelden Peper en Duivesteijn dat 'men beducht moet zijn - hoe betreurenswaardig ook - voor rellen rond (vermeende) ongemakken van een publiek persoon in de private sfeer'. Binnenskamers ontkende Melkert de geruchten.

Volgens Bram Peper en Adri Duivesteijn had Wim Kok na de oplopende spanningen tussen moslims en niet-moslims de PvdA nog een keer moeten gaan leiden. Dit omdat het in de onzekere tijd nodig was voor sterk en duidelijk leiderschap.

Schulte en Soetenhorst schrijven ook dat Melkerts adviseurs het een blunder van de eerste orde vonden dat hij onderweg naar zijn eerste debat met Pim Fortuyn, op 6 maart, achterin de auto in slaap viel en niet fit aan de bijeenkomst begon. Het lijsttrekkersdebat verliep rampzalig voor Melkert. De lijsttrekker vond het een fout dat zijn adviseurs hem niet voldoende hadden gewaarschuwd voor het gevaar dat Fortuyn het debat zou kunnen overheersen.

Het Parool publiceerde vandaag een voorpublicatie van het boek (zie ook de link naar de bron).