Turkse raadsleden kwaad over berichtgeving

GTV had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De namen van Turkse politici, die contacten zouden onderhouden met criminele organisaties, moeten openbaar gemaakt worden door de politie. Dat eisen 113 Turkse en Turks-Koerdische raadsleden in Nederland.

De gemeenteraadsleden van Turkse afkomst menen dat ze nu allemaal in het verdachtenbankje zijn gezet na de publicatie maandag van het rapport 'Algemene Criminaliteitsanalyse Turkije 2000-2001' door het landelijk opererende rechercheteam Kernteam Noord- en Oost-Nederland (KNON).

In dat rapport staat dat Turkse criminelen contacten hebben met een aantal lokale politici. Demissionair minister Remkes zei gisteren in de Kamer dat het om ,,minder dan tien'' gevallen gaat, maar dat hij geen namen kan geven.

De gemeenteraadsleden vinden ook dat het rechercheteam KNON moet worden aangepakt voor het openbaar maken van de info. Ze willen dat de minister van Binnenlandse Zaken onderzoekt welke disciplinaire maatregelen hij kan nemen tegen de betreffende functionarissen.

Tegen de Volkskrant, die al eerste berichtte over de zaak, overwegen ze juridische stappen te nemen. De krant zou de gegevens in het artikel flink aangedikt hebben.

-
Het Turkse PvdA-gemeenteraadslid Deniz Özkanli uit Den Bosch verwoordde zijn woede over de berichtgeving in een column.