Herziening vonnis Hans Janmaat gevraagd

Boogey55 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wil Schuurman, de oud levenspartner van de dit jaar overleden politicus Hans Janmaat, heeft vandaag een herzieningsverzoek ingediend bij de Hoge Raad. Ze wil de veroordeling van Janmaat uit 1997 wegens discriminatie ongedaan maken.

Hans Janmaat werd in 1997, als leider van de Centrum Democraten (CD), veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een boete van 7.500 gulden. Tijdens een betoging van de CD in Zwolle in 1996 had Janmaat geroepen dat als de CD het voor het zeggen zou krijgen, hij de multiculturele samenleving meteen zou afschaffen.

Janmaat liet bij leven begin dit jaar al weten dat hij herziening zou vragen van het vonnis. Dit naar aanleiding van een uitspraak van toendertijd CDA-lijsttrekker Balkenende dat de multiculturele samenleving geen streven is.

=
NB: De bron, het ANP, meldt dat de veroordeling van Janmaat indertijd gebaseerd zou zijn op de leuzen: 'eigen volk eerst', 'vol is vol' en 'Nederland is voor Nederlanders'. Dat is onjuist, dat betrof medestanders van de CD die daarvoor veroordeeld waren.