SP komt met motie tegen Nawijn [Update]

LPF-minister Hilbrand Nawijn ligt zwaar onder vuur in de Tweede Kamer vanwege zijn uitlating dat diezelfde Tweede Kamer "een groot ritueel" zou zijn met ''belachelijke'' procedures.

De zichtbaar boze SP-leider Jan Marijnissen wreef Nawijn onder de neus dat de Tweede Kamer door het volk is gekozen en ministers niet. De voorman van de Socialistische Partij liet weten uitgepraat te zijn met Nawijn. ,,Nawijn snapt helemaal niets van het staatsrecht'', zo sneerde Marijnissen hem nog toe.

PvdA-leider Bos noemde Nawijn niet meer geloofwaardig, CDA fractievoorzitter Verhagen gaf aan het ook helemaal gehad te hebben met ''dit pruilend kind''. D66 uitte ook kritiek op premier Balkenende, die volgens Thom De Graaf Nawijn allang had moeten wegsturen.

De SP komt later vandaag met een motie van wantrouwen tegen Nawijn. Als de motie voldoende steun krijgt zal de LPF'er moeten aftreden. Het is echter de vraag of de regeringspartijen zo'n motie zullen steunen. De LPF zegt dat iedereen uit is op het in discrediet brengen van hun politieke kopstukken. En alhoewel ook VVD-leider Zalm afstand nam van de minister, zei hij niet uit te zijn op zijn aftreden.

Update 23:30

Minister Nawijn hoeft niet op te stappen. De motie van wantrouwen die de SP indiende kreeg de steun van alle oppositiefracties (minus SGP) en Kamervoorzitter Weisglas (VVD). De rest van de VVD en het CDA en LPF stemden tegen waardoor geen meerderheid ontstond.