Verdachte café moord Hoorn blijft vastzitten

De verdachte van de dodelijke schietpartij op Koninginnedag in café 't Volendammertje te Hoorn blijft voorlopig vastzitten. De rechtbank in Alkmaar besliste tevens dat de man onverkort in alle beperkingen moet blijven tijdens het voorarrest; dat betekent dat hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben.

De verdachte, de 38-jarige Nico V. uit Zwaag, wordt ervan verdacht met een gericht schot door het hoofd de 36-jarige Amsterdammer E.D. te hebben gedood. Dit gebeurde in een bomvol café op 30 april. Maar de politie kon heel moeilijk getuigen vinden; de verdachte staat namelijk bekend als een niets en niemand ontziende crimineel met veel contacten in het criminele milieu; zo was hij één van de dragers van de kist bij de uitvaart van de geliquideerde Amsterdamse topcrimineel Sam Klepper.

Pas na geruime tijd hebben getuigenverhoren toch voldoende aanwijzingen opgeleverd om de verdachte te kunnen aanhouden. Dit gebeurde pas begin september.

De advocate van Nico V., A. Slijters, bepleitte gisteren tevergeefs onmiddelijke vrijlating. Volgens haar heeft het openbaar ministerie (OM) geen technisch bewijs dat de verdachte de moord heeft gepleegd. De belangrijkste getuige van het OM verklaarde ze zo onbetrouwbaar, dat ze een aanklacht wegens meineed tegen haar heeft ingediend. Dit tot woede van de officier van Justitie, die zei dat de getuige al onder grote druk staat en in grote angst leeft.