PvdA: Vragen over ''Turkse maffia politici''

De PvdA zal morgen vragen stellen in de Tweede Kamer, over de berichten die vandaag in de media verschenen over contacten tussen Turkse criminelen en lokale politici van Turkse komaf. De berichtgeving kwam op gang nadat het landelijk opererende rechercheteam Kernteam Noord- en Oost-Nederland (KNON) het rapport Algemene Criminaliteitsbeeldanalyse Turkije 2000-2001 openbaarde.

In de berichten van vandaag werd gemeld dat er zo'n 113 Turks/Nederlandse gemeenteraadsleden zijn. Een gedeelte daarvan zou contacten hebben met de Turkse drugsmaffia. Officier van justitie R. Van Tooren van het KNON sprak vandaag overigens naar aanleiding van de berichten over ,,hooguit tien'' verdachte Turkse politici.

De PvdA wil van minister Remkes van Binnenlandse Zaken meer duidelijkheid over de banden tussen Turkse maffia en lokale politici. Tevens wil ze weten of Remkes er maatregelen tegen kan nemen.

Het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT) wil op zeer korte termijn met gemeenteraadsleden van Turkse afkomst spreken. IOT zegt overigens niet te begrijpen waarom het onderzoek alleen over Turken gaat. Uitspraken in het rapport over ,,Turken-moeheid'' bij de politie zijn volgens het inspraakorgaan bovendien ,,stigmatiserend''.

GroenLinks kandidaat-Kamerlid voor de komende verkiezingen, Nevin Özütok, maakte vanavond in 2Vandaag ook bezwaar tegen de berichtgeving. Volgens Özütok had het KNON gewoon namen moeten noemen, omdat ze nu een hele groep verdacht maakt. Özütok, zelf van Turkse komaf, zegt door dergelijke berichten geschaad te worden in haar campagne, omdat ze zich hiertegen niet kan verdedigen.