Ratelband zet druk op de ketel

In een gesprek met FOK! eerder deze avond heeft Emile Ratelband laten weten de druk flink op de ketel te houden. Met zijn partij, die bij eventuele deelname niet met naam maar met nummer zal worden vermeld op de kieslijst, wil hij onder andere internet gebruiken om de politiek meer snelheid te geven en de mening van de kiezer mee te laten tellen in de politieke besluitvorming.

De deadline om steun te betuigen aan zijn Lijst Ratelband is verschoven naar dinsdagmiddag 13.00, dit om de druk hoog te houden. "We zijn nu 36 uur bezig, daarin hebben we ontzettend veel kunnen regelen.", aldus Ratelband. Een overweldigend aantal reacties kwamen binnen via fax, e-mail en telefoon. Tienduizenden daarvan komen binnen via Ratelband's website. "Ik ben overstroomd met e-mails, telefoontjes, faxen. Ik heb ook reacties gehad van bijvoorbeeld de Erasmus universiteit en andere scholen.".

Het idee om met een eigen partij te komen, kwam na het nieuws dat men hem bij Leefbaar Nederland niet als lijsttrekker wilde. "De vernieuwing waar men bij partijen als Leefbaar Nederland en de LPF over praat wordt blijkbaar niet gehaald. Bovendien is mevrouw Van de Linde lijsttrekker dankzij een pootje van Dhr. Teeven. Ik heb daarom besloten met een eigen partij te komen.". Ratelband wilde voor 30 zetels gaan, maar heeft zijn doel moeten bijstellen. Met twee afvallers op de kieslijst is 28 zetels het maximaal haalbare.

Gevraagd naar zijn boodschap voor de lezers van FOK!, zegt hij dat juist bezoekers van sites als FOK! baat zullen hebben bij zijn nieuwe partij. "Ik ben niet zo'n techneut, ik ben praktisch bezig met politiek. Het moet afgelopen zijn dat je één keer in de vier jaar stemt en daarna mensen ziet aanrotzooien, daarmee vervreemd je mensen van de politiek. Daarom willen we onder andere internet gaan gebruiken om mensen hun mening te laten geven, door daar bijvoorbeeld wetten samen te vatten in maximaal een A4.". Een moderne vorm van het referendum dus.

Morgenmiddag wordt bekend of Ratelband deel zal nemen aan de verkiezingen in januari, dan zal hij over de brug moeten komen met 570 handtekeningen uit de 19 kiesdistricten waarvoor hij nog druk steun zoekt via zijn website.