'Rekrutering jonge Marokkanen voor jihad aanpakken'

floyty had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vice minister-president en minister van Binnenlandse Zaken Remkes (VVD) wil de rekrutering in Nederland van strijders voor de jihad (heilige oorlog van de islam) fel gaan bestrijden. Remkes reageerde daarmee op het rapport van de AIVD dat het NOS-journaal gisteren al openbaarde.

Volgend de AIVD gaat het voornamelijk om Marokkaanse jongeren die bevattelijk zijn voor de Jihad-wervingspraatjes. De inlichtingendienst wijst er op dat het om een kleine groep gaat met een Nederlandse nationaliteit. Ze zitten in een isolement en communiceren via radicale websites.

Degenen die in Nederland de jongeren rekruteren hebben veelal een mujahedin achtergrond. Zij hebben zelf vaak religieus-ideologische en militaire trainingen ondergaan, veelal in de trainingskampen van al Qaeda. Zij werken individueel in de marges van onder andere moskeeŰn, non-gouvernementele organisaties en buurthuizen.

Hoewel het om een tiental rekruteurs gaat die sinds kort actief zijn in Nederland, moet het effect daarvan niet onderschat worden, aldus de AIVD. ''De Nederlandse bevolking heeft daar nog niets van gemerkt en dat moeten we zo houden.''

Maatregelen

Minister Remkes vindt het ,,uiterst onwenselijk dat in Nederland levende moslims verstrikt raken in het web van radicale en gewelddadige netwerken en in binnen- of buitenland betrokken raken bij gevechtshandelingen of terroristische acties''. Hij wil daar een einde aan maken zonder dat hierdoor in de samenleving een diepe etnisch-religieuze kloof ontstaat tussen moslims en niet-moslims.

Zo moet het integratiebeleid effectiever en minder vrijblijvend worden ,,met een sterk verplichtend karakter als het gaat om onderricht in taal en goed burgerschap.'' Maar ook moeten Nederlanders de tegenstellingen tussen niet-islamieten en islamieten niet versterken.

Ook de moslimgemeenschap heeft een belangrijke verantwoordelijkheid als het gaat om signaleren en tegengaan van radicalisering en rekrutering, meent Remkes.

Verder wil hij bekijken of het rekruteren van jihad-strijders bij wet strafbaar kan worden gesteld.

De AIVD merkt tenslotte op dat de islamitische jongeren hier meer kansen zouden moeten krijgen om radicalisering tegen te gaan.

Zalm

VVD-leider Gerrit Zalm gaf vanavond in 2Vandaag het integratiebeleid van de afgelopen 20 jaar mede de schuld van het probleem. Volgens hem heeft Nederland door allerlei subsidies geprobeerd om de allochtonen vooral allochtoon te houden. Hierdoor zijn sommigen blijven hangen in hun eigen cultuur en doen niet mee aan de Nederlandse samenleving.