Goese Egyptenaar ontkent terrorist te zijn

Osama Rushdi Ali had ons het volgende te melden:

De Egyptenaar Osama Rushdi uit Goes heeft aan de media laten weten dat hij zich door een artikel in De Telegraaf van gisteren, wat ook deels als berichtgeving op Fok! en in andere media verscheen, aangetast voelt in zijn eer en goede naam. Het gaat om het bericht over de aanstaande IND-procedure die tegen hem is opgestart. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan tegen de krant wegens smaad en laster. (Procesverbaal nr. PL1950/02-127505 dd. 07-12-2002, Politie Zeeland).
Ook zal hij bij de Raad voor Journalistiek en bij de civiele rechtbank een zaak opstarten om rectificatie en een schadeloosstelling.

Rushdi stuurde gisteren een mail naar Fok! met bewijzen die moeten aantonen dat hij onschuldig is, ook registreerde hij zich speciaal voor die gelegenheid om zijn reactie bij het bericht daarover van gisteren achter te laten.

Rushdi zegt door het voorpagina-artikel van de Telegraaf van gisteren, waarbij ook een foto van hem staat afgebeeld, te vrezen voor de veiligheid van zijn Nederlandse vrouw en zijn vier kinderen. Hij zegt ten onrechte te zijn afgeschilderd als een terrorist die banden onderhoudt met al Qaeeda en dat hij een coördinator zou zijn voor terroristische activiteiten.

Zie scan voorpagina Telegraaf.

Rushdi voert verder ondermeer aan:

Arrondissementsrechtbank

In een zaak bij de Arrondissementsrechtbank te 's Gravenhage reg.nr. AWR 96/ 12506 VRWET dd. 22 april 1997 heb ik verklaard dat ik valselijk beschuldigd word door de Egyptische overheid deze verklaring wordt door de rechtbank in haar uitspraak overgenomen als volgt:

''Naar het oordeel van de president past het relaas van de verzoeker in de algemene informatie die voorhanden is over de (politieke) situatie in het algemeen en de houding van de Egyptische overheid tegenover (leden van) AGAI in het bijzonder. Voorts is uit de stukken geenszins gebleken dat verzoeker zich daadwerkelijk heeft schuldig gemaakt aan het plegen van een commuun delict. Gelet hierop is het naar het voorlopig oordeel van de president niet uitgesloten te achten dat een eventuele strafzaak tegen verzoeker (mede) verband houdt met de door de verzoeker ontplooide politieke actitiviteiten. De kennelijke ongegrondverklaring van de aanvraag om toelating als vluchteling komt de president in dat licht dan ook als onbegrijpelijk voor.''


Amnesty International

In de brieven van Amnesty International bevestigt Amnesty dat er geen enkele officiële beschuldigingen waar dan ook ter wereld- aanhangig gemaakt zijn bij de daarvoor bevoegde rechtbanken.

Wel ik ben vele malen jarenlang gevangen en gemarteld geweest door de Egyptische overheid zonder enige male in staat van beschuldiging gesteld te zijn geweest. Daarentegen zijn de praktijken van de Egyptische overheid om haar politieke gevangen te martelen internationaal wel veroordeeld.

Wat betreft de beschuldigingen van mijn betrokkenheid bij Al Qaeeda of dat ik een internationale terrorist zou zijn verwijs ik graag naar de website van de VN, dit artikel, waarop de meest recente lijst van personen en organisaties terug te vinden zijn die op enigerlei wijze een link zouden hebben met terreur. Op deze lijst zult u tevergeefs zoeken naar mijn persoon.
==

De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) is daarentegen wel degelijk een procedure opgestart om Osama het land uit te krijgen, door hem voor de rechtbank tot ongewenst persoon proberen te laten verklaren. Dit om te voorkomen dat de Zeeuw binnenkort door een rechter (na 10 jaar wachten) definitief recht krijgt op politiek asiel.

Een woordvoerster van het ministerie van Justitie zei gisteren dat de IND bewijzen heeft dat hij misdaden tegen de menselijkheid zou hebben begaan.

Volgens de Telegraaf zou Osama ook een fundamentalistische website vanuit Goes runnen, waarop onder meer boodschappen van Osame bin Laden zijn verschenen.

Vorig jaar verscheen er op Fok! ook al een artikel over de man.