Nova peiling: VVD weer omhoog

In het wekelijkse onderzoek van de Politieke Barometer, gehouden in opdracht van het tv-programma NOVA, gaat de VVD weer omhoog. De liberalen, die vorige week terugzakten naar 25 zetels, komen nu uit op 28. Het CDA scoort er nog steeds 49, wat een combinatie van die twee op een kleine meerderheid van 77 zetels zet. Dat is gelijk aan de score van de NIPO-peiling van een paar dagen terug.

Volgens een onderzoeker heeft de VVD vooral kiezers weten te trekken door het partijcongres van vorig weekeinde. Zalm presenteerde zich daar als beoogd premier. Bovendien trok het eerste publieke optreden van de Somalische Ayaan Hirsi Ali veel aandacht.

Slecht gaat het met D66 die op nog maar 4 zetels kan rekenen, en Leefbaar Nederland die op 0 uitkomt. De LPF blijft stabiel staan op een fors verlies en zou kunnen rekenen op 7 zetels.

De PvdA zakt ťťn zetel in de peilingen, maar kan er nog altijd vier optellen bij de huidige 23. De SP lijkt de top van groei te hebben behaald. De partij blijft op 20 staan, nog altijd een forse winst van 11 zetels.

De uitslag. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

CDA ---> 49 (+6)
Lijst Pim Fortuyn ---> 7 (-19)
VVD ---> 28 (+4)
PvdA ---> 27 (+4)
GroenLinks ---> 9 (-1)
SP ---> 20 (+11)
D66 ---> 4 (-3)
ChristenUnie ---> 4 (-)
SGP ---> 2 (-)
Leefbaar Nederland ---> 0 (-2)

Meer over deze peiling staat op de site van de politiekebarometer.