'Internetberoep' tegen boetes wordt bestraft

Eilanden had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een rechter in Groningen heeft afgelopen donderdag een snelheidsduivel naast het betalen van een boete voor te snel rijden veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van 161 euro. De man had een beroepschrift ingediend dat hij van internet had gekopieerd. Volgens de rechter zijn deze beroepschriften onzinnig en slechts bedoeld om 'zand in de machine' van het OM te strooien. Normaal gesproken zou het OM opdraaien voor de proceskosten wanneer een verkeersovertreder in beroep gaat.

Een zogenaamd internetberoepschrift bevat een standaardtekst waarbij de snelheidsovertreder alleen zijn persoonlijke gegevens hoeft in te vullen. In het document wordt argumentloos de overtreding ontkend. De rechter oordeelde nu echter dat op die manier misbruik wordt gemaakt van het recht tegen een boete in beroep te gaan. Dit misbruik wordt nu dan ook bestraft.

Justitie wordt de laatste tijd steeds meer geteisterd door internetberoepen. De uitspraak van de rechter wordt dan ook door verschillende instanties toegejuicht.