Sharon akkoord met vorming Palestijnse staat

De Israëlische premier Sharon heeft voor het eerst zijn ideeën voor een toekomstige Palestijnse staat geuit. Sharon is het eens met de vorming van een voorlopige staat, volgens de zones in de Oslo-akkoorden.

De premier zei dit op een verkiezingsbijeenkomt. Na de verkiezingen van 28 januari wil hij een regering die zich richt op de vrede in het Midden-Oosten, zoals die is opgesteld in een stappenplan door de Verenigde Staten. Hierin staat dat de Palestijnse staat op 40 procent van de Westelijke Jordaanoever en op driekwart van de Gazastrook kan worden gevestigd.

Omdat de rechtse partijen niets zien in het plan voor een Palestijnse staat, moet de premier na de verkiezingen een coalitie proberen te vormen met de Arbeiderspartij. De rechtse partijen zijn van mening dat Palestina een groot gevaar voor de veiligheid zou zijn.

Arafat zou, volgens Sharon, een symbolische rol moeten gaan vervullen. Daarnaast moeten er drastische hervormingen plaatsvinden en moet de staat gedemilitariseerd worden.

Nabil Abu Rudeina, Arafats adviseur, heeft al laten weten de plannen niet serieus te nemen. Hij noemt ze oud en zegt dat het stoppen van de bezetting de enige manier is om een einde te maken aan het geweld in Israël.