We zijn vrij uniek in het heelal

Voorlopige studie aan het NASA Ames Research Center heeft aangetoond dat wij als intelligente wezens vrij uniek zijn in het heelal, zo meldt de wetenschappelijke ruimtevaartsite space.com. Het onderzoek werd geleid door de wetenschapper Christopher McKay.

Om aan te tonen hoe intelligentie zich ontwikkelt is er één voorbeeld om te bestuderen: De ontwikkeling van menselijke intelligentie op Aarde. Het eerste leven op aarde ontstond waarschijnlijk 3,8 miljard geleden, een miljard jaar nadat de Aarde zelf gevormd werd. Multicellulair leven verscheen niet eerder dan 3 miljard jaar daarna, en het eerste dierlijk leven verscheen niet eerder dan de Cambrian Explosie 600 miljoen jaar geleden. Intelligent leven ontstond niet eerder dan een paar tienduizenden jaren geleden.

Veel factoren echter hebben bijgedragen tot het uitstel van de ontwikkeling van intelligent leven, wat op andere planeten mogelijk gunstiger uitgevallen zou kunnen zijn.

Aardse fossiele gegevens tonen aan dat de meeste organismen naar een grotere complexiteit evolueren. Sommige levensvormen zijn uitgestorven, terwijl anderen in een hoek gedreven werden en niet verder evolueerden. Maar in het geheel heeft de evolutie zich tot zeer complexe levensvormen met een brein weten te evolueren.

Omdat evolutie naar intelligentie lijkt te streven, zou een planeet niet slechts één, maar meerdere intelligente soorten in de loop van de tijd moeten ontwikkelen. Echter, op aarde zijn mensen het enige soort dat het intelligentieniveau bereikt heeft om radiotelescopen te bouwen.

De dinosauriërs echter domineerden de planeet voor meer dan 150 miljoen jaar. "Dat is meer tijd dan tussen het eind van het Cretaceous en de constructie van de eerste door mensen gebouwde radiotelescoop" zegt McKay. Er zijn aanwijzingen dat de Stenonychosaurus hetzelfde intelligentieniveau als de huidige mens bevatte, en reusachtige bouwwerken in het verleden gemaakt zou kunnen hebben. Een catastrofe heeft ze uitgeroeid. Mogelijk was de levensduur van hun intelligente dinosauriërs beschaving zo kort, dat enige aanwijzingen simpelweg verloren zijn gegaan in de diepten van de tijd. Het is moeilijk te zeggen watvoor bewijs er over 65 miljoen jaar zou zijn dat er intelligente aapachtigen op aarde rondgelopen hebben, nadat de mensheid door catastrofes uitgeroeid zou zijn.

Hieromtrent kunnen we er vanuitgaan dat slechts één soort zich, ondanks alle pogingen van de natuur om meerdere soorten zich tot intelligente wezens te laten evolueren, zich heeft laten evolueren tot wat het nu is. Daarom is het aannemelijk dat ook op andere planeten niet veel vormen van intelligentie zich konden evolueren aldus McKay.
De kansen dat zich elders intelligent leven op aarde-achtige bewoonbare planeten zou zijn ontwikkeld is minder dan 1 op 3, wat toch nog inhoudt dat er miljoenen intelligente soorten in het universum zouden kunnen zijn.

Om zekerheid te krijgen van het aantal aardachtige planeten, heeft NASA gepland om de Terrestrial Planet Finder, de vinder van Aarde-achtige planeten, te lanceren in 2012. Deze satelliet zal voor 6 jaar opereren, op zoek naar Aarde-achtige planeten rond verre sterren.

Een uitgebreider artikel kun je lezen in de bron van dit artikel.