AEL leider wordt vrijgelaten

De leider van de Arabisch-Europese Liga (AEL), Dyab Abou Jahjah komt weer op vrije voeten, zo besliste de raadkamer in Antwerpen vanmiddag. Aan zijn vrijlating zijn wel voorwaarden verbonden: Hij mag de komende 3 maanden niet deelnemen aan publieke manifestaties en moet zich ter beschikking houden van het gerecht.

De AEL beslist vanavond over eventuele acties. Wel toetsen ze nu elke stap die ze ondernemen met hun advocaten omdat ze voelen dat de beweging ''in de gaten gehouden wordt''.

In een open brief aan een Belgische krant stelden 200 wetenschappers bij onze zuiderburen vandaag overigens vragen over de gang van zaken omtrent de AEL. Vooral de uitspraken van premier Verhofstadt, minister van Binnenlandse Zaken Duquesne en Kamerlid Van Peel over hoe AEL-leider Abou Jahjah moet worden aangepakt werden door de wetenschappers gehekeld.

Dergelijke taal doet volgens de wetenschappers vragen rijzen over het democratische gehalte van de aanpak door de overheid. Zeker de uitspraak van Duquesne, dat desnoods de wet veranderd moet worden om de AEL aan te pakken, als dat nu niet mogelijk zou zijn.