Nederlandse preken in R'damse moskee

Nederlands als spreektaal in de moskee. Het is totaal nog niet gebruikelijk, maar een Rotterdamse moskee heeft het voortouw genomen. Nadat islamitische jongeren er jaren en jaren op hebben aangedrongen wordt er in de Annasr moskee ook gepreekt in het Nederlands.

De Annasrmoskee is daarmee het eerste Marokkaanse gebedshuis waar Nederlands mede voertaal wordt. Vooral ouderen hebben problemen met het preken in het Nederlands, maar na tussenkomst van een imam is deze moskee overstag gegaan. Marokkaanse moskeeën zijn huiverig voor invoering van de Nederlandse taal. Nu wordt vooral gepreekt in het klassiek Arabisch, de taal van de Koran.

Opmerkelijk is dat de imam die voor invoering van Nederlandstalige preken heeft gepleit de omstreden Khalil El Moumni is, die onlangs nog werd vrijgesproken van belediging van homo's. El Moumni vindt het gebruik van de Nederlandse taal in alle moskeeën hier ten lande noodzakelijk. Hij zette zich dan ook persoonlijk in om dat in zijn eigen moskee, de grootste van Rotterdam, mogelijk te maken.

Directeur I. Spalburg van SPIOR, de koepelorganisatie van moskeeën in Nederlands, is erg ingenomen met de eerste stap naar het gebruik van de Nederlandse taal: ,,Taal is erg belangrijk. Veel jongeren denken inmiddels in het Nederlands. Als je ze goed wil informeren over de islam moet je dat in hun taal doen. Dan wordt de islam duidelijker voor ze, gaat het meer leven. Je hebt nu zelfs al een derde generatie. Dat zijn echte Rotterdammertjes. Het is goed dat mensen ook hun eigen taal spreken, zeker de taal van de Koran''.

Spalburg is overtuigd dat andere moskeeën snel zullen volgen.