AEL hervat burgerpatrouilles

Ondanks de aanhouding van hun voorman, Abou Jahjah, hervat de Arabisch-Europese Liga (AEL) morgen in Antwerpen hun burgerpatrouilles om de politie te controleren op mogelijk racisme tegen jonge Marokkanen. Ook blijft de AEL deelname aan de Kamerverkiezingen van volgend jaar voorbereiden.

De tweede man van de AEL, Azzuz, blijft erbij dat justitie in Antwerpen nauwelijks bewijzen heeft tegen Abou Jahjah, die hij een "politiek gevangene" noemt.

Azzuz stond eerder op de lijst van de Vlaamse socialisten (SP.a) bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij zegt zelf te zijn opgestapt, maar Sp.a-voorzitter Janssens zegt dat Azzuz uit de SP.a is gezet. Hij omschrijft hem en Abou Jahjah als "politieke pyromanen, die alle kansen voor migrantenjongeren bederven". Zo zien organisaties van gematigde allochtonen dat zelf ook."

Het Vlaams Blok vindt dat de Belgische politiek zelf mede schuldig is aan het probleem Abou Jahjah. Filip Dewinter zegt dat justitie de AEL-voorman al in april na hevige rellen bij een demonstratie tegen Israël had moeten aanhouden. Toen liep een betoging uit op rellen en gingen betogers zich te buiten aan anti-semitische teksten en bedreigingen van de joodse inwoners van de stad. Janssens van de SP.a is het wat dit betreft met Dewinter eens.

Maar Dewinter, die in Antwerpen een enorme aanhang heeft, wil aanstaande maandag in de gemeenteraad ook voorstellen om de burgerpatrouilles van de AEL te verbieden. Op de televisie zei Dewinter vandaag verder dat Jahjah moet worden geïsoleerd en teruggestuurd naar Libanon. ''Ik ben geen tegenstander is van integratie van diegenen die zich aan onze normen en waarden aanpassen. Maar Abou Jahjah is hier alleen naar toe gekomen om de problemen van het Midden-Oosten naar Antwerpen te exporteren."

Aan de andere kant heeft de regeringspartij Agalev (Groenen) kritiek op de aanhouding van Abou Jahjah. Regiominister van Welzijn Vogels vindt dat de klachten tegen Abou Jahjah te licht zijn om hem langdurig vast te houden.