R'dam: SP en PvdA vragen over selectief fouilleren

In de Rotterdamse gemeenteraad maken de SP en de PvdA zich zorgen over de manier waarop de preventieve fouilleeracties in de havenstad worden uitgevoerd.

SP-fractievoorzitter T. Cornelissen zegt steeds meer signalen uit de samenleving te krijgen dat daarbij wordt gediscrimineerd. Ook de PvdA zegt hierover klachten te ontvangen. Beide partijen willen snel duidelijkheid van wethouder Rabella de Faria van Leefbaar Rotterdam.

Burgemeester Opstelten (VVD) van Rotterdam heeft juist gisteren de Tarwewijk in Rotterdam in ieder geval tot 1 maart bestempeld als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat er drie maanden langer preventief fouilleeracties in het gebied rond de beruchte Millinxbuurt kunnen worden gehouden. Dit omdat het fouilleren volgens hem een groot succes is. Opstelten en de politie verwachten het wapenbezit in het gebied over drie maanden naar een aanvaardbaar niveau te hebben teruggedrongen

Maar de SP en PvdA in de gemeenteraad zeggen dat getuigen klagen dat tijdens de preventieve fouilleeractie bij metrostation Maashaven, afgelopen woensdag, vooral donkere mensen door de politie eruit werden gepikt. Blanke reizigers die de roltrap afkwamen, mochten doorlopen. ,,De mensen voelen zich zwaar gediscrimineerd, en ook de omstanders hadden het gevoel dat op ras werd geselecteerd''.

Leefbaar Rotterdam wethouder De Faria zegt dat voor elke politieactie een briefing plaatsvindt voor de betrokken agenten waarin de a-selectiviteit een belangrijk punt van aandacht is. Maar het mag duidelijk zijn dat als er acties worden gehouden in gebieden waar veel allochtonen wonen, je meer allochtonen zult fouilleren omdat er daarvan meer op straat lopen, aldus De Faria

De politie ontkent dat wordt gediscrimineerd. Klachten hierover worden altijd behandeld aldus een woordvoerder van het Rotterdamse politiekorps..