Nederland blokkeert EU-drugs discussie

In oktober was er al oneinigheid tussen Nederland en Zweden over ons softdrugsbeleid, maar nu lijkt het erop dat het Nederlandse coffeeshop-gedoogbeleid een fundamenteel probleem begint te vormen binnen de EU. Gisteren overlegden de EU-ministers van Justitie al voor de vierde achtereenvolgende keer over de mogelijkheid om de straf voor drugshandel in alle lidstaten op minstens één jaar te stellen. Opnieuw blokkeerde Nederland de discussie.

Probleem is dat Nederland dan ook voor handel in softdrugs altijd minimaal één jaar cel zou moeten geven. Maar Zweden wil ook af van de Hollandse coffeeshop. Het Zweedse parlement tolereert niet langer dat hun jongeren in Amsterdam legaal kleine hoeveelheden softdrugs kunnen kopen, om deze mee te nemen naar Stockholm.

Zweden wijst erop dat ook kleine hoveelheden softdrugs al verslavend kunnen zijn. Nederland hoeft van de Zweedse bewindsman niet meteen in te stemmen met de regeling voor een straf van minimaal één jaar in alle lidstaten. Een verklaring waarin staat dat drugs illegaal zijn in Nederland en dat coffeeshops dicht zullen gaan, is ook voldoende voor de Zweden.

CDA-minister Donner, wiens eigen partij het Nederlandse softdrugsbeleid eigenlijk ook niet ziet zitten maar die het Kabinetsbeleid behoort te verdedigen, was het dan ook totaal niet met de Zweden eens. ''De Zweden hebben niet te verklaren dat wij onze coffeeshops moeten sluiten. Als je hiermee instemt, kun je net zo goed alle straffen in de hele Europese Unie gelijk stellen."

Donner zei echter dat hij op termijn ook wel iets zit in een ander Nederlands drugsbeleid: "Het roken van cannabissigaretten is al 5 keer zo kankerverwekkend als het roken van een gewone sigaret. Jongeren nemen niets meer op als ze gerookt hebben. Daarmee zou hun hele schoolopleiding voor niets kunnen zijn. Ik zie daarom wel iets in een ander beleid. Maar vooralsnog bepalen we zelf hoe we dat aanpakken."