Klacht tegen Telegraaf van Turkse gemeenschap

Bij de Raad voor de Journalistiek is een klacht ingediend tegen dagblad De Telegraaf, inzake haar berichtgeving over een vermeende groepsverkrachting van een 13-jarig Antilliaans meisje uit Hoogezand. De klagers verwijten de krant laster, smaad en aanzet tot vreemdelingenhaat.

De klacht is ingediend door de Turkse gemeenschap uit Hoogezand en het anti-discriminatiebureau Friesland. ,,De meeste media zijn niet zorgvuldig met de zaak omgesprongen, maar De Telegraaf is de enige die echt over de schreef is gegaan'', stelt woordvoerder J. Kuitert van het anti-discriminatiebureau. ,,De andere media hebben consequent de bron van het verhaal (de moeder) erbij genoemd'', aldus Kuitert.

De moeder van het meisje had tegen de politie gezegd dat het om mannen van Turkse afkomst ging. Dat leidde tot onrust in de gemeente. In een vraaggesprek daags na het gebeuren met De Telegraaf zei het slachtoffer zelf echter dat de daders 'slecht Nederlands' spraken. ''Het konden net zo goed Marokkanen zijn geweest''.

Uit politieonderzoek bleek later al snel dat het meisje het hele verhaal verzonnen had. De klacht is overigens al ingediend voordat bleek dat het meisje het hele verhaal had verzonnen.

Als de Raad voor de Journalistiek de Telegraaf schuldig acht, is de kans groot dat de klagers ook naar de rechter stappen. De uitspraken van de raad hebben namelijk geen enkele juridische waarde.