Gezichtstransplantatie binnenkort haalbaar

Binnen zes tot negen maanden is het technisch mogelijk een gezichtstransplantatie uit te voeren. Dat zegt een vooraanstaande Britse plastisch chirurg. "Het is niet: 'kunnen we het?', maar 'doen we het?'" aldus Peter Butler. Hij pleit dan ook voor een discussie over de vraag of een dergelijke operatie moet worden toegestaan.

Mensen met aangetaste gezichten door bijvoorbeeld kanker, brandwonden of ongelukken zouden met de nieuwe technieken geholpen kunnen worden.

Het is momenteel nog erg moeilijk om een gezicht te reconstrueren, omdat het moet kunnen bewegen. Ook moet een gezicht gevoel bevatten, maar dat is niet te verkrijgen door andere delen van het lichaam voor de operatie te gebruiken.

Bij een gezichtstransplantatie, waarbij spieren, zenuwen en huid zullen worden meegenomen, zal het gereconstrueerde gezicht wel kunnen bewegen.

Hoeveel mensen ook daadwerkelijk geschikt zijn voor een dergelijke procedure is niet bekend. Butler verwacht tien tot vijftien patiënten te kunnen helpen. Wanneer de techniek zover is wil hij zijn ziekenhuis om toestemming voor een transplantatie vragen.

Het volledige artikel is hier te lezen.