Vlaamse film wekt protest moslims op

Maddy29 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Vlaamse film Kassablanka veroorzaakt commotie in Antwerpen. Afgelopen vrijdag nog bestormden zo'n 30 Marokkaanse jongeren de kassa van megabioscoop Metropolis uit protest tegen de film. Maar islamitische jongeren maken ook stennis in de zaal tijdens de film en roepen de actrices op straat na.

Sommige moslimjongeren, de radicalen van de Arabisch-Europese Liga (AEL) voorop, vinden de film een belediging voor de islam. ,,Moslims worden gelijkgeschakeld met Vlaams Blokkers'', zegt Ahmed Azzuz namens de AEL.

De film, die door het stadsbestuur is gefinancierd, gaat over een moslima die verliefd wordt op een extreem-rechtse jongen.
Kassablanka vertelt het verhaal van Leilah, dochter van een streng islamitische vader, en Berwout, zoon van een Vlaams-Blokker. Als de twee een relatie beginnen, komen beide families recht tegenover elkaar te staan. Vooral de vaders blijken elkaars tegenpolen. Terwijl de één droomt van een raszuiver Vlaanderen, bidt de ander tot Allah voor de kuisheid van zijn dochter. In hilarische scènes worden zowel de extreemrechtse Vlamingen als de fundamentalistische Marokkanen met veel Antwerpse scheldwoorden door de mangel gehaald.

Ondanks de veroordeling door de AEL bestaat de helft van het publiek steevast uit jonge migranten. Een handtekeningenactie die de AEL in Antwerpse moskeeën wilde organiseren, werd door Moskeevereniging Umiva afgewezen.


Zie voor meer info het artikel uit het Algemeen Dagblad.