China sluit Internetters op

PatricQ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De mensenrechten organisatie Amnesty International heeft China verzocht om alle gevangenen die informatie online hebben gedeeld vrij te laten. Ten minste 33 Chinezen zijn gearresteerd en opgesloten voor Internet gebruik. Twee daarvan zijn overleden door marteling of mishandeling, zo schrijft Amnesty in het rapport 'State control of the Internet in China'.

Amnesty: "Internet gebruikers raken steeds meer verstrikt in een web van regels welke hun fundamentele mensenrechten sterk beperken. Iedereen die het op het net surft loopt risico op aanhouding en opsluiting''. Een Chinese woordvoerder verklaarde dat hij niet op de hoogte was van het rapport en zei dat Amnesty International wel vaker beschuldigingen heeft gepubliceerd "zonder enige aanleiding".

China heeft een lange geschiedenis in het beperken van het Internet voor haar inwoners, zoals het blokkeren van de Google zoekmachine. Andere acties zijn: het blokkeren van buitenlandse sites, een Internet politie en sluiting van sites met kritische artikelen over de Chinese overheid.

China heeft meer internetgebruikers dan elk ander land, behoudens de USA, met een aantal wat dit jaar de 45,8 miljoen gaat halen.