Rellen in Antwerpen na moord op Marokkaan

yoc, Us en Esposa hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Antwerpen zijn in de deelgemeente Borgerhout gisteravond rellen uitgebroken nadat een 66-jarige Belg een 27-jarige Marokkaan had doodgeschoten. Volgens de Belgische autoriteiten is nog onduidelijk of de motieven racistisch zijn óf dat de schutter psychisch gestoord is. Het slachtoffer, Mohammed Achrik, was de zoon van een buurman van de dader.

Al snel na de dood van Achrik verzamelden zich enkele honderden jongeren. Zij hinderden aanvankelijk alleen het verkeer, maar trokken daarna een spoor van vernieling in de wijde omgeving rond de Turnhoutsebaan in Borgerhout. De sfeer werd nog grimmiger toen Dyab Abou Jahjah, leider van de militante Arabisch-Europese Liga (AEL), kwam opdagen. Volgens de Belgische media hitste hij de jongeren verder op.

In eerste instantie leek het er op dat Jahjah wilde samenwerken met de politie, maar even later bedreigde hij de Antwerpse korpschef. Hij verweet hem dat "zijn gemeenschap niet eens de kans kreeg om te rouwen", en spiegelde hem voor dat de AEL nu zou oproepen tot een grote, illegale betoging, "waar duizenden mensen aan zouden deelnemen''. Voor burgemeester Leona Detiége van Antwerpen was dat reden om de AEL-voorman ervan te beschuldigen dat hij de jongeren ophitste.

De politie slaagde er na enkele uren in de gemoederen te bedaren. De jonge betogers trokken zich terug in een wijkmoskee, waar een imam ze zou toespreken.

Cynisch detail: het slachtoffer van de moord stond in de buurt bekend als een zeer gematigd man, die er alles aan deed om het samenleven van allochtonen en autochtonen zo rimpelloos mogelijk te doen verlopen.