Australisch ministerie stuurt virus per e-mail

Schmiel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rond 8 november heeft de Australische overheid per ongeluk bij het versturen van een topografische nieuwsbrief een wormvirus meegezonden. Alle abonnees van de 'Auslig-mailinglist' ontvingen een e-mail met als onderwerpregel 'CSDMS' en een bijlage genaamd 'Readme.exe'. Die bijlage bevatte een virus dat bekend staat als het 'W32/Brid-A virus' of de 'Bride X-e-mailworm'.

Een Australische woordvoerder van Symantec heeft gezegd geen toename van het 'Bride X' virus te hebben geconstateerd en de worm heeft dus waarschijnlijk weinig tot geen schade aangericht. Een woordvoerder van de minister van Industrie en Toerisme, waaronder de nieuwsbrief valt, heeft aangekondigd dat er een grondig onderzoek zal plaatsvinden om uit te zoeken wie er verantwoordelijk voor het virus was.

De nieuwsbrief was van Geoscience Australia en verzamelt informatie van satellietbeelden, onder meer voor spionagedoeleinden in opdracht van het Australische ministerie van Defensie. In de nieuwsbrief van 18 november jl. heeft de manager van Geoscience Australia zijn verontschuldigingen aan de lezers aangeboden.