Srebrenica-rolletje ''expres mislukt''

Over het veel besproken ''mislukte fotorolletje'' uit Srebrenica is weer commotie ontstaan. Gisteren meldde Ton Heerts van defensievakbond AFMP in Barend en Van Dorp dat het rolletje bewust is vernield, en niet per ongeluk is mislukt.

Op het rolletje stonden lijken van Bosnische moslims die door Servische militairen waren vermoord na de val van de moslimenclave. De foto's waren gemaakt door Dutchbat-militair kapitein Rutten.

Volgens Heerts is de parlementaire enquete commissie Srebrenica in het bezit van een dagrapport dat destijds was opgemaakt. Daarin zou letterlijk staan: 'rolletje vernietigd'. Het dagrapport is afkomstig van adjudant Winkelman.

De regering heeft altijd ontkend dat er is gerommeld met het rolletje. De zaak is in 1995 onmiddellijk door de Koninklijke Marechaussee onderzocht. In 1997 volgde een tweede onderzoek door de Koninklijke Marechaussee; beide onderzoeken concludeerden dat er sprake was van een menselijke fout, niet van opzet.

In 2001 bleek uit een onderzoek van tv-programma NOVA dat er wel met het rolletje móest zijn gerommeld om de foto's te laten mislukken. Een deskundige concludeerde dat vrijwel zeker met opzet alle emulsie van de film was gehaald.

De parlementaire enquete commissie heeft zich nog niet over de affaire uitgelaten.
Vanavond komt in Nova fotograaf Rutten van het bewuste rolletje aan het woord. (Nederland 3 22:30)