Teeven stapt op na komst Ratelband

Fractieleider Fred Teeven van Leefbaar Nederland trekt zich terug uit de verkiezingscampagne van Leefbaar Nederland als Emile Ratelband als nieuwe lijsttrekker van de partij wordt gekozen. Ook de nummer twee en drie verlaten dan de partij, zo laat Radio 1 weten.

Teeven vindt eigenlijk dat zijn verschijning bij Leefbaar Nederland nu al "vrijwel onmogelijk is gemaakt". Hij voelt er niets voor om "als een clown met een clown mee te lopen.Ik heb mijn principes".

Fred Teeven had er mee kunnen leven als het bestuur een serieuze andere kandidaat had voorgedragen met meer charisma dan hij. "Ratelband trekt mogelijk meer kiezers, maar ik kan hem niet serieus nemen", zo liet Teeven eerder tegen de redactie van Teletekst weten.

Ratelband zelf wil overigens nog steeds niet officieel bevestigen dat hij in de race is voor het lijsttrekkerschap.

Update
Fred Teeven heeft bekend gemaakt op te gaan stappen nadat het partijbestuur bekend heeft gemaakt definitief Ratelband als boegbeeld voor de partij te willen. Hij zei niet mee te willen werken aan een 'kermisattractie'. De voormalige officier van justitie blijft echter wel zitten tot het LN-congres op 8 december, en blijft aan als Kamerlid in de Tweede Kamer.

Ratelband wilde nog steeds niet bevestigen in de race te zijn voor de functie maar zei wel dat onder zijn leiding het fileprobleem snel opgelost zal zijn.