Amsterdam gaat preventief fouilleren

In navolging van ondermeer Rotterdam en Den Helder gaat ook Amsterdam over tot preventief fouilleren. De gemeenteraad stemde woensdagavond met een ruime meerderheid in met het voorstel. Het fouilleren zal zo spoedig mogelijk van start gaan. Hiertoe wordt de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) gewijzigd waardoor het mogelijk is mensen te controleren op wapens, in het centrum en een deel van Amsterdam-Zuidoost, zonder dat er een gerichte verdenking tegen hen bestaat.

De PvdA stond kritisch tegenover het voorstel, maar liet zich overhalen door burgemeester Cohen, die erkende dat het een privacy-gevoelig onderwerp is, maar vond dat dat niet opweegt tegen de veiligheid van de burger.

VVD, CDA en Leefbaar Amsterdam waren sowieso al voor het preventief fouilleren. Tegen bleven de fracties van GroenLinks, SP en Amsterdam Anders. Deze linkse partijen hadden vooral bezwaar tegen het voorstel, omdat het de privacy zou aantasten en de controles te selectief zijn waardoor een gevoel van discriminatie ontstaat.