Grote brand op Universiteit Twente [update]

Roe_Jewel, wildhagen, WarPuppy, CmDr_Sm, Lakini en ComPeter hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een faculteitsgebouw van Universiteit Twente in Enschede is een grote brand uitgebroken.

Onder meer een deel van de faculteit Bestuurskunde en de automatiseringsdienst zijn getroffen. Men vreest dat het computernetwerk van de universiteit verloren zal gaan. Het netwerk heeft nu in ieder geval de verbinding met de rest van het internet verloren.

Update
Bij de brand komt geen asbest vrij. Dankzij Fok!ker DennisMoore op het forum weten we dat de volgende onderdelen van de universiteit in gevaar zijn door de brand:

- alle internet-/netwerkapparatuur van de UTwente
- het Rekencentrum (krachtige computers)
- Toegepaste Communicatie Wetenschappen
- Toegepaste Wiskunde
- Wijsbegeerte en Maatschappij
- Wetenschappen
- een bibliotheek
- hokken van een aantal studieverenigingen
- kleine collegezaaltjes

De brand is niet lang na 8 uur 's ochtends uitgebroken en de universiteit is ook niet lang daarna van internet verdwenen.
Men probeert op dit moment noodvoorzieningen te treffen om de hoofdcomputer te redden.

Update 10:30
Zojuist is ons ter ore gekomen dat het computernetwerk van de universiteit waarschijnlijk totaal verloren is gegaan. Het TCW-gedeelte, vleugel A tot en met D zijn volledig uitgebrand.

Op dit moment staan er ongeveer 25 brandweermannen het vuur te bestrijden.

Update 10:45
SURFnet zegt over de brand:
"Er is een grote brand op het universiteitsterrein in Enschede. De ruimte waar de netwerkapparatuur van SURFnet staat is door de brandweer opgegeven, zodat we er helaas van moeten uitgaan dat alle apparatuur verloren zal gaan. De PoP Enschede is hierdoor uit de lucht.

Alle klanten die zijn aangesloten op de PoP Enschede (Universiteit Twente, Saxion Hogeschool Enschede, SLO, ITC, Telematica Instituut en OU studiecentra in Enschede en Deventer) hebben hierdoor geen internetconnectiviteit. Het is onduidelijk hoe lang de storing gaat duren. SURFnet zal proberen zo snel mogelijk een nieuwe PoP in te richten."


Foto met dank aan Inferno


Update 11:00

Inferno heeft wat foto's gemaakt:
Foto 1, Foto 2, Foto 3, Foto 4.

Om ongeveer te zien wat er verloren is gegaan is hier een kaartje van de universiteit:


De brandweer meldt dat de concentratie van de schadelijke stoffen die zijn vrijgekomen bij de brand zo laag is dat niemand gevaar loopt.

Update 11:15
Webwereld meldt dat de universiteit morgen weer in de lucht zal zijn dankzij noodapparatuur, geleverd door Hewlett Packard:
"Hewlett-Packard heeft inmiddels gebeld dat ze een aparte vrachtwagen deze kant opsturen met apparatuur. Daarnaast zouden we over een maand sowieso al overstappen naar een nieuwe serverruimte elders op de campus."

Tot die tijd zullen de studenten het zonder internet moeten doen. "Maar dat kon tien jaar geleden ook, dus dat zullen ze nu ook wel overleven," aldus een woordvoerder van de universiteit.

Nog een fotootje van de brand van dichtbij:

Foto met dank aan henrylangendoen

Live webcambeelden zijn hier te zien.

Update 12:15
Met behulp van NOS Teletekst zijn we het volgende te weten gekomen: Volgens rector Van Vught zijn de computerdata gered. Van alle gegevens zijn op andere computers kopieën beschikbaar. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. De schade loopt in de tientallen miljoenen euro's, over hoe de brand ontstaan is is nog geen duidelijkheid.

Als je wilt reageren, doe dat dan hier.