Wetenschappers: Chemtrail-theorie is onzin

Een wetenschapper en inwoners van het Durango gebied in New Mexico zeggen dat de witte strepen in de lucht die sommige vliegtuigen achterlaten chemicaliën bevatten. Deze chemicaliën zouden de oorzaak zijn van plotselinge ziektes en droogte in het gebied.

De autoriteiten ontkennen het bestaan van zogenaamde "chemtrails" of chemical trails. In interviews die afgelopen maandag gehouden zijn hebben atmosfeer deskundigen en luchtvaart officiers spottend over de mogelijkheid van chemtrail complottheorieën gereageerd.

"Ik heb een paar keer naar deze (chemtrail) websites gekeken, en ze bevinden zich op hetzelfde niveau als die UFO-luitjes", zegt Paul Newman, een natuurkundige aan de Atmospheric Chemistry and Dynamics Branch of the National Aeronautics and Space Administration (NASA) bij Washington D.C.. "Er is niets uitzonderlijk wat je in deze pluimen aantreft, behalve wat je normaal zou verwachten in zo'n staart."

Clifford Carnicom, een geoloog en wiskundige uit Santa Fe, heeft in een kerk tegen ongeveer 50 inwoners verkondigd dat hij denkt dat een nationale of wereldwijde geheime organisatie schadelijke deeltjes in jet-uitstuwingen inbrengt, die hij 'aerosol trails' noemt.

Carnicom zegt in een presentatie die hij zaterdagnacht hield dat geen van de tegenargumenten aangaande zijn theorie, deze theorie weerleggen. Carnicom liet video's en foto's zien, en toonde o.a. verdachte 'aerosol trails' die langer in de lucht zweefden dan normaal het geval zou zijn.

Charles Knight echter, een oud-wetenschapper aan de National Center for Atmospheric Research in Boulder zegt dat onder bepaalde weersomstandigheden condensstrepen dagen lang in de lucht kunnen blijven hangen.

De Federal Aviation Administration zegt dat vliegtuiguitlaatgassen uit koolmonoxide, stikstof, hydrokooloxides en rook bestaan. "In hoge delen van de atmosfeer veroorzaken deze uitlaatgassen ijskristallen." zegt Knight, "Als een vliegtuig langsvliegt en ijskristallen produceert blijven ze niet alleen voor een lange tijd hangen, ze worden ook groter."

American Airlines in Fort Worth en United Airlines hebben maandag geweigerd commentaar te geven inzake de 'chemtrail-kwestie'.

Chemtrail onderzoeker Vi McCoy zegt: "Ik kwam naar Durango verhuizen vanwege haar mooie blauwe lucht, maar het enige wat ik zag was een lucht vol chemtrails.". Ze zegt bewijsstukken naar een wetgever gebracht te hebben, maar ze zegt niet serieus te worden genomen.

Dit is altijd het standaard antwoord - Dat alles normaal is. Maar het is niet normaal," zegt Carnicom. "Condensstrepen bestaan uit waterdamp. Maar waar ik het over heb is niet de uitstoot van waterdamp. Waar ik het over heb is de uitstoot van 'aerosol trails', opzettelijk uitgestootte chemische deeltjes."