Tanker voor kust Spanje is gebroken [update]

De olietanker 'Prestige', die afgelopen woensdag voor de noordwestkust van Spanje gestrand was, is niet lang na 9 uur vanochtend in tweeŽn gebroken.

Het schip was gestrand nadat het is beschadigd door hoge golven in een storm. 77 duizend ton olie dreigt nu in de zee terecht te komen. Niet alleen het milieu, maar ook de economie zal hieronder te lijden hebben: krabben- en mosselvissers vrezen voor hun toekomst. Er bestaat nu al een visverbod voor een groot gebied vanwege de olie die al is aangespoeld. Waarschijnlijk wordt dit verbod nu uitgebreid. Op sommige plaatsen op zee drijven nu al grote olievlekken met een dikte van veertig centimeter.

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit, dat de boot had willen wegslepen met een zware sleepboot, heeft niks kunnen doen omdat geen enkel land toestond dat de tanker er zou aanmeren.

Update
De tanker zinkt op het moment langzaam. Schroef en boeg steken naar boven. Men hoopt dat het grootste deel van de lading meezinkt en door de grote druk op de zeebodem blijft liggen.

(met dank aan Planet voor de achtergrondinformatie)