Minister Nawijn voor de doodstraf [update]

Demissionair minister Hilbrand Nawijn, en beoogd LPF lijsttrekker, is voor invoering van de doodstraf. Het NOS-journaal opende om 18:00 met dat onderwerp.

Volgens het journaal zegt Nawijn deze week in een interview met de Nieuwe Revu in sommige gevallen voor de doodstraf te zijn. Hij noemt gevallen van mensen die zonder reden iemand van het leven beroven: ''Ik vraag me af wat voor recht dat soort mensen nog heeft op verder leven''. In het interview zegt hij dat mensen als Volkert van der G., Khalid L. (verdachte ''Venlo 'doodslag''), of de illegale Koerd die eerder dit jaar in Den Haag zomaar een Nederlandse jongen doodschoot, wat hem betreft geen recht meer van spreken hebben.

Minister-president Balkenende heeft afstand genomen van de uitlatingen van Nawijn. Volgens hem behoort men geen uitspraken te doen over zaken die onder de rechter zijn, en is er in Nederland, en Europa, sowieso geen plaats voor herinvoering van de doodstraf.

Nawijn trok in het NOS-journaal overigens zijn uitspraken terug over de zaken die nog onder de rechter zijn. Maar hij zei wel achter zijn opmerkingen over de doodstraf te staan: ''Vroeger dacht ik er anders over, maar met al het zinloze geweld heb ik mijn mening herzien''.

Nawijn is niet de enige in politiek Nederland die voor de doodstraf is, maar wel de eerste minister die dat openlijk toegeeft. In de Tweede Kamer is alleen de SGP voorstander van de doodstraf. En de Centrum Democraten, van wijlen Janmaat, hadden het ook in hun verkiezingsprogramma staan.

Uit enquetes blijkt verder dat ook een groot aantal Nederlanders voor de doodstraf is. Zo'n 43% bleek onlangs uit een NIPO-onderzoek; Onder de LPF aanhang is dat zelfs 70%. Ook op Fok zijn een groot aantal users voor invoering van de doodstraf.

Update 19:20

LPF-fractieleider Mat Herben heeft tegenover het ANP gemeld dat de LPF als partij tegen de doodstraf is. Hij zegt de uitlatingen van Nawijn te begrijpen, maar benadrukte dat dit niet officiële LPF standpunt is.

-
Vanavond is Nawijn in de studio van Nova, vanwege de commotie door zijn uitspraak over de doodstraf. (Nederland 3 22:30)